Første gitar
Skrevet av Martin Jensen
Vi får daglig spørsmål om hvordan gitar vi vil anbefale til nybegynnere. Her i nettbutikken vår er det dessverre ikke like lett å guide deg gjennom kjøpeprosessen, så vi har derfor valgt å skrive en liten "kjøpeguide" på hvordan man skal velge sin første gitar. Her finner du de viktigste punktene du bør vurdere før kjøp.
Hvis du har noen spørsmål, så send oss gjerne en melding i chatten her i nettbutikken!
1. HVILKEN TYPE GITAR?
Når man skal kjøpe sin første gitar er det flere ting man bør tenke på. Det første er hvilken type gitar man skal gå for. Man kan trekke et hovedskille mellom klassisk gitar (akustisk med nylonstrenger), stålstrengsgitar (akustisk med stålstrenger), og elektrisk gitar. Man får også gitarene i ulik størrelse, hvor 1/2 som regel passer fint for barn i alderen 5-8 år, 3/4 for barn i alderen 8-12 år (eller som reisegitar for voksne!), og 4/4 for de som er 12 år og eldre.
Etter størrelsen på gitaren er den største praktiske forskjellen mellom de ulike gitartypene, for en nybegynner, spennet i strengene.
På en klassisk gitar er det nylonstrenger. Disse har et lavt spenn, noe som gjør at de blir lettere å trykke ned. Dette er en stor fordel for nybegynnere, og særlig barn, ettersom man ikke har trent opp styrken i fingrene ennå. Tradisjonelt er det anbefalt å begynne med en klassisk gitar, og er det man som regel finner i musikktimene på barne- og ungdomsskoler.
På stålstrengsgitarer (akustisk/western) er det, som det fremkommer av navnet, stålstrenger. Disse strengene må bli stemt mye strammere, noe som resulterer i at det blir vanskeligere å trykke ned strengene. For en nybegynner, og særlig barn, kan dette være litt tungt i begynnelsen. Tradisjonelt er det frarådet for barn å begynne med en stålstrengsgitar, men for voksne går det som regel helt fint.
Den siste kategorien er elektriske gitarer. På disse gitarene er det stålstrenger, men normalt sett litt tynnere enn hva man finner på de akustiske stålstrengsgitarene. Spennet i strengene på en elektrisk gitar er normalt sett ikke et problem for en nybegynner, men likevel er det normalt sett ikke anbefalt å starte med elektrisk gitar. Dette kommer av at pickupene og gitarforsterkeren både vil forsterke de riktige tonene og, ikke minst, alle feil og ulyder man lager i starten, noe som er uheldig når man akkurat har begynt å lære.
De tre ulike typene:
KLASSISK GITAR |
STÅLSTRENGSGITAR |
ELEKTRISK GITAR |
Nylonstrenger |
Stålstrenger |
Stålstrenger |
Lavt spenn |
Høyt spenn |
Middels spenn |
Det som er nevnt hittill er den store praktiske forskjellen mellom de ulike gitartypene for en nybegynner. Vi er likevel tilhengere av at man ikke bør kjøpe en gitar man ikke har lyst til å spille på. Man kan tenke seg at en ung aspirerende rocker som bare vil lære Metallica og Iron Maiden, har mest lyst på en elektrisk gitar. På lik linje kan det bli bom å gå for en elektrisk gitar hvis man vil lære flamenco.
2. HVILKEN PRISKLASSE?
Gitarer kan man få kjøpt for alt fra noen få hundrelapper og helt opp til flere hundretusener, og det er som med de fleste ting at jo mer penger man bruker, desto bedre produkt får man. Vi har her i vår butikk satt et "gulv" på hva vi mener man normalt sett må bruke for å få et "skikkelig instrument". Vi tar ikke inn gitarer vi ikke kan stå inne for, og du skal føle deg trygg på at uansett hvilken prisklasse du velger, så får du et godt intstrument du kan ha glede av i lang tid.
Når det gjelder "taket" for hva man bør bruke, så er det litt mer utfordrende. En hovedregel er at kurven for hva du får for pengene er veldig bratt opp mot et par tusen kroner, og flater seg mye ut rundt fem tusen kroner. Det vil si at det ofte kan være en veldig stor forskjell på en gitar til 1000kr og en gitar til 2000kr, men ganske liten forskjell på en gitar til 7000kr og en gitar til 8000kr.
Et skille på de akustiske gitarene kan trekkes mellom de som har topplokk av laminat og de som har topplokk av solid tre. Denne forskjellen i treverk kan utgjøre en markant forskjell på lyden, og er noe flere etterspør når de skal ha sin første gitar. Man finner som regel solid tre i topplokket på gitarer fra rundt 4-5 tusen kroner og oppover.
Våre klassiske gitarer koster fra omtrent 1500kr, og de mest populære modellene ligger i prissjiktet 1500-3000kr. Stålstrengsgitarene våre starter på omtrent samme pris som de klassiske, men her selger vi flere gitarer i prissjiktet 2500-5000kr. De elektriske gitarene våre er hakket dyrere enn de akustiske, og starter på rett i underkant av 2000kr. De mest populære elgitarene ligger på rundt 3-6 tusen kroner.
Det er som dere ser dessverre ingen fasitsvar å gi her, men vi har plukket ut noen utvalgte modeller litt lengre ned på denne siden. Der håper vi du finner en gitar du liker og som passer budsjettet!
3. HVILKE ANDRE FUNKSJONER OG SPESIFIKASJONER?
Her kommer en kort forklaring på noen flere viktige funksjoner og spesifikasjoner på gitarer:
"Pickups" er den delen som tar opp lyden fra strengene på elektriske gitarer (og noen akustiske). De plukker opp vibrasjonene i strengene, og sender dette videre så de for eksempel kan forsterkes i en gitarforsterker. De vanligste typene er "single coil" og "humbucker".
De fleste gitarer har en "truss rod" som ligger i halsen på gitaren. Denne brukes til å justere halsen så strengene kommer tettere på eller lengere fra gripebrettet. Det kan være en fordel å ha mulighet til å justere dette, særlig der det kan bli tørt og kaldt på vinterene.
"Nut width" er bredden på oversadelen på gitarhalsen. Klassiske gitarer har som regel en breiere oversadel så strengene har større avstand mellom seg. For barn kan det være en fordel med en smalere oversadel, så det blir lettere å ta grep på gitaren.
Gitarens "neck shape" referer til profilen på halsen. Noen gitarer har tynnere halser, og noen har tykkere. Det beste er her å prøve ut forskjellige profiler for å se hva du liker best.
Send oss gjerne en melding hvis du har noen spørsmål rundt dette!
4. HVILKET TILBEHØR TRENGER JEG?
Det korte svaret er at du egentlig ikke trenger noe mer enn en gitar for å komme i gang. Likevel finnes det noen typer tilbehør som kan gjøre livet som gitarist litt enklere, og ikke minst som kan hjelpe deg til å ta godt vare på ditt nye instrument.
Kanskje det viktigste tilbehøret for en gitar er en bag eller kasse for å oppbevare den i. Noen liker å ha gitaren på display til en hver tid, men særlig for reising er det anbefalt å ha gitaren i en bag eller kasse. Gitarer er skjøre instrumenter, og har det best i gjevn temperatur og luftfuktighet. Hvis man har vinduer åpne ofte eller fyrer i peisen rett attmed gitaren, vil det være det desidert beste å oppbevare gitaren i en bag eller kasse når man ikke bruker den. Se vårt utvalg av bager her, og av kasser her.
Hvis man må legge gitaren fra seg en kort periode når man sitter å øver, eller hvis man vil ha gitaren på display til enhver tid, så kan det være fint med et stativ å sette eller henge den på. Det finnes stativer for gulv og stativer som kan festes på vegg. Se vårt utvalg av stativer her.
En capo brukes til å transponere om musikken man spiller. Perfekt hvis man synger selv eller har en sanger med seg, og du har øvd inn sangen i en for lys eller mørk toneart. Se vårt utvalg av capoer her.
Hvis man har valgt å gå for en elektrisk gitar må man ha en gitarforsterker for å få noe særlig lyd ut av gitaren. Det finnes et hav av ulike gitarforsterkere, og det anbefales å enten prøve selv eller se noen videoer om hvordan de låter før du kjøper. I tillegg til forsterkeren trenger du en instrumentkabel for å koble gitaren til forsterkeren, se utvalget av instrumentkabler her. Du finner hele vårt utvalg av forsterkere her, men vi har også plukket ut noen populære og gode alternativer her:
Gitarer krever lite vedlikehold, men det kan være lurt å ha et middel for å vaske gitaren, olje for å fukte gripebrettet ved strengeskift, og kanskje en luftfukter til de akustiske gitarene. Se hele utvalget av vedlikeholdsprodukter her.
ANBEFALTE KLASSISKE GITARER
ANBEFALTE STÅLSTRENGSGITARER
ANBEFALTE ELEKTRISKE GITARER